De Polyroom

Van projectie tot lezingen binnen het museum

De polyvalente ruimte die vlak aansluit aan onze expositieruimten biedt plaats aan 50 personen.

Er is mogelijkheid tot beeldprojectie en audiovisuele ondersteuning.

Events in het vooruitzicht


Agenda 2024
____________________________

Zaterdag 9 november 2024 om 19u

Zaal St. Denijs te Houwaart ( 3390 Tielt-Winge)

Lezing en tentoonstelling van het project " Van Heuvel 78 naar 83 "
De vergeten loopgraven van het Hageland tijdens augustus 1914 

In de aanloop naar 110 jaar herdenking van de Grote Oorlog in 2024 startte het unieke project officieel in februari 2023  met het geofysisch in beeld brengen van de vaak vergeten loopgravenstructuur die door het 1ste bataljon Genie van de 2de Legerafdeling op enkele dagen werd aangelegd op het grondgebied van Tielt-Winge, het hart van het Hageland !
Het antwoord van generaal Dossin tegen de dreigende opmars van het Duitse leger na de vertraging door de Slag bij Halen van 12 augustus 1914... het doel van het project was het exact bepalen van de inplanting van het loopgravensysteem voor staande schutters, de schuilplaatsen voor de mitrailleursposten en de communicatieloopgraven met moderne geofysische IPM2 soluties. Door hun korte leven gingen ze in de geschiedschrijving van de Eerste Wereldoorlog verloren ...
Het onderzoek van 2014 en de uitgave van "Flarden van de Groote Oorlog" door de gemeente Tielt-Winge worden nu aangevuld met een prospectie die toen niet mogelijk was. "Van Heuvel 78 naar 83"... we vernoemen het project naar de 2 hoogste punten van het loopgravensysteem en redoutes, uitstrekkend van Motbroek tot het centrum van Kiezegem, dwars door onze gemeente. Een titanen - handwerk, toen gerealiseerd op drie dagen, dat op 18 augustus zouden overlopen worden door de Duitse opmars vanuit Glabbeek en Diest, met verschillende gesneuvelden door een vertraagde oproep tot terugplooien richting Houwaart en Holsbeek in de late avond van die dag.

Nu, na de afloop van het project dat een jaar in beslag nam, maken we de balans.
En die is ongezien. De geschiedenis werd letterlijk hertekend en ontbrekende feiten aangevuld ! 
Op  9 november 2024 om 19u stellen we de artefacten van het oppervlakteonderzoek ten toon in zaal St. Denijs te Houwaart ( 3390 Tielt-Winge ), aangevuld met een lezing die alle details naar voren brengt in dit unieke project in samenwerking met de gemeente Tielt-Winge. Na afloop kan u ook het boekje aankopen - een naslagwerk met alle details in een dagboekstijl van het ganse verloop aan veldwerk, techniekenn en onderzoek. 110 jaar na de feiten sluiten we de rangen van onze Belgische jongens op een wetenschappelijke manier !