Nieuws

Volg de activiteiten van het museum en het WHDP  

Nieuws

80 jaar geleden kwam de bevrijding van Tielt-Winge in zicht, op 6 september 1944.
Ons dorp betaalde een zware prijs, denk maar aan de vele deportaties van weerstanders die als politiek gevangen in Neuengamme en bijkampen terechtkwamen, na de razzia's van augustus 1944... .
Ons museum en de gemeente Tielt-Winge sloegen hierom de handen in elkaar om in...

In 2024 beslisten we via ons ARPDX platform om te starten met professionele 3D scans via LIDAR, om een digitaal ergoedplatform op te bouwen voor de toekomst, want meer en meer artefacten en sites verdwijnen door de tijd en gebrek aan fondsen... Zo blijft onderzoek altijd mogelijk, wat er ook gebeurd.
Doelen zijn monumenten, zerken en sites...

8 jaren na ons eerste initiatief ter herdenking van de jonge Eva Resler, die omkwam tijdens haar ontsnappingspoging van het XXste konvooi te Korbeek-Lo tijdens de nacht van 19 op 20 april 1943, was het zover !
Het gedenkteken aan de spoorwegberm werd ingeplant vlak naast de nieuwe fietssnelweg, op een boogscheut van de trieste feiten, in...

Een fijne dag in het Huis van het Belgisch-Franse Verzet !!
Illustrator Mario Boon gaf in zijn lezing tekst en uitleg over de origine en historische achtergrond van zijn stripboek "Onze Oorlog", wat een integer beeld wierp op de weerstand in St. Truiden tijdens WOII en de horror van Breendonk.
En van een oorlogs huishouden gesproken !...

Een gelukkig Nieuwjaar iedereen !!
2024 gaat van start in het museum en we hebben naast het onderhoud van de expositiestukken in december ook wat wijzigingen uitgevoerd.
Een glimp van onze nieuwe expositie !
80 jaar na de oprichting van de maquis in de bossen van Baclain, stellen we de archiefstukken van het archeologisch onderzoek in 2017...

De editie van het Oorlogscafé was een fijne ervaring, met een interactief publiek !! Na het museumbezoek werden de deelnemers ondergedompeld in de thematiek van de collaboratie en repressie: hoe we daar kunnen mee omgaan naar de toekomst in visie en onderzoek.Dankjewel Bruno De Wever en Koen Aerts, voor jullie uiteenzetting, visie en...