Het War Heritage Dection Program

Het onderzoeksplatform van Museum HBFV 

We staan onze beide voeten in het veld...
Er zijn nog te veel feiten die door de tijd en hun maatschappelijk karakter onder de geschiedkundige radar zijn verdwenen of vervormd geraakt !
 
                                                                                                                                      
Sofie Van Krunkelveldt, medewerker.


Het War Heritage Detection Program startte in 2014 als een tweemans-team, nog voor de museumuitbating vorm had. Vanuit het eigen archief stapten we buiten de randen van de vele mappen en kartonnen dozen op zoek naar verklaringen en validaties die bepaalde projecten voor de dag brachten. Letterlijk veldwerk. Op zoek gaan naar restanten, de zoektocht naar getuigen en getuigenissen.
Van de beide wereldconflicten, 1914-1918 en 1940-1945.

Reconstructies vorm geven. Vele huisbezoeken met inzage van persoonlijke archiefstukken. Dossiers opbouwen. Overgaan tot prospecties en zelfs de wetenschappelijke ondersteuning via archeologische projecten... .
Zo brachten we bv. Refuge van Baclain weer op de radar, waar bijna 40 verzetslieden overleefden in de barre winter van 1944 in de Oostkantons.
Actueel loopt het project " Van Heuvel 78 naar 83 " - in de reconstructie van de loopgraven in het Hageland van augustus 1914, in samenwerking met de gemeente Tielt-Winge.  


3D LIDAR beeldvorming en scans ter bescherming van ons roerend en onroerend erfgoed

Vaak loopt het behoud van erfgoed erg gebrekking...

In 2024 beslisten we via ons ARPDX platform om te starten met professionele 3D scans via LIDAR, om een digitaal ergoedplatform op te bouwen voor de toekomst, want meer en meer artefacten en sites verdwijnen door de tijd en gebrek aan fondsen... Zo blijft onderzoek altijd mogelijk, wat er ook gebeurd.

 


Prospectie en geofysische beeldvorming

Via de nieuwste technieken in magnetometrie, GPR grondradar en IPM2-VRPM brengt ons platform assistentie ten velde in de zoektocht naar verloren veldgraven, restanten van oude structuren en recovery.

Wil je op de hoogte blijven van het WHDP ? 

Schrijf je in op onze maandelijkse nieuwsbrief !