Weerstander Maurice Roukens wordt in eer hersteld en bijgevoegd op het monument van Ferrières

03-07-2023

In 2019 startten we op vraag van de familie van weerstander Maurice Roukens ons onderzoek naar de reden waarom Maurice niet vermeld stond op het monument van de Refuge van Ferrières. Hij was mee gemobiliseerd op 26 augustus 1944, maar kwam op 1 september 1944 om het leven toen hij richting Werbomont op een Duitse patrouille liep tijdens de nacht, op weg naar een weide om een koe af te voeren om te slachten voor de maquis.
Maurice verscheen niet op het monument. In het laatste onderzoek van 1946 werd zijn naam geschrapt naast die van Joseph Savy om een reden die stelde dat hij niet op het territorium van Ferrières was omgekomen... De realiteit en echte reden was veel triester : de plaatselijke katholieke clerus had zo zijn idee over de " man met de gehuwde vrouw"... een "onechte" relatie waaruit dan nog een kind ter wereld kwam...
Léopold Menchior, president van de toenmalige associatie voor de oprichting van het monument, maakte nochtans een furieuze opmerking net naast zijn naam " fusillé sur le territoire !!! " 

Deze opmerking die we terugvonden in onze archieven bracht 79 jaar later de rechtzetting van dit onrecht. In samenwerking van Etienne Périlleux, de drijfveer achter het gedachtengoed van Refuge BYL, werd de vraag aan de gemeente Ferrières voorgelegd en een aantal dagen geleden goedgekeurd door het schepencollege.

Grote dank aan Etienne, een kompaan van het museum in de letterlijke zin van het woord !