Vaandel van de Eeuwige Wacht aanwezig op de herdenking van weerstander Hilaire Gemoets

01-09-2023

Op zondag 3 september wordt Hilaire Gemoets herdacht, die 79 jaar geleden op enkele dagen van de bevrijding werd gefusilleerd. De vaderlandslievende vereniging van Kortenaken zal eveneens hulde brengen op de begraafplaats van Webbekom waar zeven bemanningsleden van een Lancaster gevechtsvliegtuig dat op 28 april 1944 neerstortte in Webbekom, rusten.

Dit jaar brengen we na enkele jaren onderbreking door corona en restauratie het vaandel van de Eeuwige Wacht weer present op de herdenking.
Het museum HBFV is conservator van dit kleine vaandel dat pater Quiriny in 1944 creëerde van een stuk altaarlinnen en verf, nu gerestaureerd voor de toekomst. Zijn "Garde Eternelle " was een christelijk gedachtengoed wat hij onder de ogen van de bezetter uitvoerde bij de lichamen van vermoorde weerstanders en burgerslachtoffers. Zijn sterkende woorden waren " Wees niet bang, God en uw kompanen zijn bij u ", een troost voor hen die vaak alleen of op brutale manier om het leven kwamen. Pater Quiriny werd zelf op 8 september 1944 nog opgepakt en zijn lichaam werd nooit gevonden...
Ook bij de graven van de Lancasterbemanning te Webbekom is de ceremonie van de Eeuwige Wacht aanwezig.
In 2019 was het vaandel reeds ten velde op enkele meters van waar Hilaire gefusilleerd werd.
Het is een symbolische kracht opdat nooit iemand van hen mag vergeten worden...
AH op het vaandel staat voor Aeternum Honorum - eren tot in de eeuwigheid.