Straatnaam ingehuldigd voor Leopold Rousseaux, priester-weerstander en Rechtvaardige onder de Volkeren

14-01-2024
Het was een goede dag.

Leopold Rousseaux, abt, priester sinds begin jaren '20 van vorige eeuw en weerstander tijdens de Tweede Wereldoorlog kreeg gisteren zijn volle erkenning in Frasnes, vlak aan de Belgisch-Franse grens. Het plein aan de kerk draagt voortaan zijn naam.

Leopold werd in 1966 in zijn geboortedorp begraven maar over zijn deelname aan de hulp aan zovele mensen zweeg hij in alle talen. Samen met Jacky Mathy kwam een onderzoek op gang, waarmee Leopold in het verleden al de status van Rechtvaardige onder de Volken kreeg. Hij was een typisch voorbeeld van waar ons museum voor staat : weerstand over onze Belgisch-Franse grenzen heen. Vanaf 1943 nam Leopold namelijk intensief aan weerstandsacties deel in de Maquis d'Ornano en gaf onderdak aan meer dan 20 verschillende Joodse families. Hij maakte weliswaar 120 valse identiteitskaarten ! 

Op 18 september 2022 verscheen er in het dorp Campagnac al een straatnaambord van hem ( met de grote inzet van Jean-Paul Tournié waarvoor grote dank!!! ) Gisteren was dat in Frasnes-les-Couvin aan de orde en de inzegening gebeurde aan de kerkmuur. Aan zijn rustplaats op het kerkhof brachten we hulde onder het witte vaandel en de ceremonie van de Eewige Wacht. Het vaandel verlaat zelden ons archief, maar deze hulde was zeker aan de orde !! 

In de zaal bracht ik meer tekst en uitleg over de conservatie van Rousseaux's artefacten in ons museum en het behoud van zijn gedachtengoed. Want het verhaal is niet geschreven ! Ons onderzoek bracht inmiddels nog extra namen van ondergedokenen aan het licht... Dank aan iedereen. Zulke resultaten ontstaan door gelijkgestemde zielen.Vive la Résistance!Vive la Belgique!Vive la France!

#HBFVmuseum #WarHeritageDetectionProgram#Rousseaux#museumvandeweerstandhbfv #Frasnes#campagnac#resistant