Restauratie van het oorlogsmonument te St. Joris-Winge

05-07-2024
80 jaar geleden kwam de bevrijding van Tielt-Winge in zicht, op 6 september 1944.
Ons dorp betaalde een zware prijs, denk maar aan de vele deportaties van weerstanders die als politiek gevangen in Neuengamme en bijkampen terechtkwamen, na de razzia's van augustus 1944... .
Ons museum en de gemeente Tielt-Winge sloegen hierom de handen in elkaar om in de deelgemeente St. Joris-Winge van start te gaan met de renovatie van het gedenkteken aan de St. Joriskerk. De slachtoffers van het dorp van de beide wereldconflicten worden vereerd op de vier blauwsteenpanelen, die de twee grafstenen omringen van Philip Veugelen en Georges Mars - twee slachtoffers als politiek gevangen van het Duitse kampleven...

Ik besloot om mijn vakkundigheid als restaurateur te koppelen aan het renovatieproject van dit monument, daar de ouderdomsverschijnselen versneld zijn intreden beginnen te doen. 
Het reinigen en fixeren van de Belgische blauwsteen en Franse witsteen werd voor mijn rekening genomen, gevold door het opnieuw inkleuring van het reliëf en gegraveerde namen. De gemeente verzorgt de herstellingen van de trappen en het nivelleren van de grafstenen.