Onze herdenkingen rond de Franse weerstandsacties, 80 jaar geleden aan de Normandische kust

07-06-2024
Zoals onze naam van het museum laat vermoeden, zijn we ook nauw verbonden met de weerstandsbewegingen in Frankrijk, meer bepaald het "bezette" gedeelte van Noord-Frankrijk en de regio's van de Normandische kusten.

Dit jaar bracht de 80ste verjaardag van de geallieerde landing in Normandie uiteraard extra aandacht met zich mee. We organiseerden dan ook extra herdenkingsmomenten voor de weerstandsacties van Réseau Alliance en de burgerslachtoffers van kustlijn van La Manche tot de grens met Arromanches in de Calvados ! Een super drukke agenda, waar we voldaan op terug kijken !

- Tenstoonstelling rond de weerstanders van Port-en-Bessin in de gemeentelijke expositiezaal, haven van Port-en-Bessin.

- Herdenking 80 jaar, op het domein La Chenevière, sabotage van Group Lapierre op de Duitse telefonielijnen aan Château Gosset en de hoge kliffen van Bouffay te Commes, op de morgen van 5 juni 1944.

 - Herdenking 80 jaar sabotage van de Kabelbrunnen achter de Kommandantur van Colleville-s-Mer, door de groep van Pineau, nacht van 5 juni 1944.

- Herdenking 80 jaar : de slachtoffers van de fusillade van 6 juni 1944, Maison d'arrêt te Caen - groep van George Thomine, Port-en-Bessin
- Herdenking 80 jaar sabotage op Duitse telefonie op 5 juni 1944 door François Guillot en Etienne Bobo aan La chapel Madeleine, Utah Beach.
- Herdenking 80 jaar bevrijding van Commes aan het monument van het 47th RMC
- Herdenking 80 jaar bevrijding van Longues-sur-Mer, monument beide wereldoorlogen.

 Dank aan alle aanwezigen en lokale autoriteiten, met een zeer aangename medewerking ! 

 Op 12 juni gaat het museum weer over op zijn normale openingsuren ! Tot gauw iedereen !