Expositie archeologische artefacten van de maquis van Baclain, 80 jaar na de feiten !

03-01-2024

Een gelukkig Nieuwjaar iedereen !!
2024 gaat van start in het museum en we hebben naast het onderhoud van de expositiestukken in december ook wat wijzigingen uitgevoerd.
Een glimp van onze nieuwe expositie !
80 jaar na de oprichting van de maquis in de bossen van Baclain, stellen we de archiefstukken van het archeologisch onderzoek in 2017 en 2018 tentoon.
Joseph Istace en Pol Remacle gaven het kampement vorm met verschillende houten barakken en een uitgegraven vloer, om het niveau te laten zakken.
Het kampement gaf in totaal onderdak aan bijna 40 mannen, leden van les Commandos Wallons, geredde bamanningsleden en Russische dwangarbeiders die uit de mijnen van Genk en Zwartberg waren gevlucht.
Ze leverden een heuse guerrilla tegen bewegingen van de bezetter, met de sabotages en vernietigingen, zoals het station van Gouvy en de brug van Trois Ponts. Twee parachutages werden op de plein " Le Peuplier " ontvangen, waarvan we zelfs in een dumpput de restanten van de zwarte parachutes terugvonden, met een paneel van een dropcontainer als primus !!
Enkele weken voor de bevrijding in 1944 werd het kamp opgeblazen op vraag van Albert Thill, na dat een Duits verkenningsvliegtuig rookpijlen had gedropt...
Ze hadden immers een Duitse patrouille vlak aan hun kamp onder vuur genomen. Van een Duitse uitrusting vonden we ook restanten terug...
Vanop de rotsen konden ze de uitruiming en aftocht dekken door een heuse Browning .50 die opgesteld stond op de rotsen van Baclain, gesloopt uit de gecrashte B17 " Duffy's Tavern." De Browing stond op een houten slede, gemaakt door Nicolas Pivovaroff.
Hier wat aandacht voor het dagelijkse leven in het kamp. Naast de kachel die we recupereerden, zie je hier o.a. wat restanten uit de "keuken en badkamer", batterijen en olielampverlichting, oorlogse munten en zelfs patriotische uitingen zoals een kleine Belgische vlag onder de vorm van een handgemaakte pin.
Meer dan 200 artefacten vertellen nu het verhaal van deze weerstanders, uniek in de museale wereld van het thema weerstand in België !!
Kom hun unieke verhaal helemaal bekijken !
Vanaf 9 januari zijn we weer dagelijks open !