80 jaar herdenking van de razzia's te Meensel Kiezegem, waar ook Philip Veugelen verdween...
Vandaag is het museum gesloten door onze deelname aan de herdenkingsplechtigheden te Meensel-Kiezegem.
Exact tot op het uur 80 jaar geleden werd Philip Veugelen op de vrachtwagen gezet, samen met de vele andere gearresteerden die waren voorgeleid in de meisjesschool van Meensel. Ruim twee uren ervoor was hij van het veld gehaald... hij kreeg nog de toestemming om het paard op stal gaan te zetten en zei tegen zijn vrouw Bertha : " het kan niet erg zijn, ik ben rap terug ".
Dat verliep geheel anders... Bertha Bollaerts en dochter Maria probeerden nog tweemaal om een glimp van hem op te vangen aan de gebouwen in de Bondgenotenlaan en de bij het transport naar de Vital Decosterstraat voor ondervraging, maar ze kregen in het beste geval enkel kledij mee naar huis, aan de deur. Bebloed.
Philip werd geslagen. Verschillende malen. Vlaams-SSer Faignaert was hiervoor minstens één maal van dienst. Tot er zelfs een oogbol uit zijn linkeroogkas lag. Zijn celgenoot probeerde later helpen te waar hij kon. De pijn moet onvoorstelbaar zijn geweest. Hij verdween zo op deportatie.
De ontbering en de gevolgen van de brutaliteiten leidde tot de dood van Philip in het bijkamp Schandelah op 20 december 1944. Philip's lichamelijke resten werden gerepatrieerd en rusten voor het gedenkteken te St. Joris-Winge.
Philip was de grootoom van Sofie en de oom van Christine Bollaerts, de mama van Sofie.Vandaag herdenken we Philip tijdens de ceremonie van het Drama van Meensel-Kiezegem. Samen met alle andere slachtoffers.