Leerlingen ondergedompeld in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog tijdens de Erfgoedweek van Tielt-Winge

18-04-2024

Deze week ontvingen we bijna 140 leerlingen van de Tielt-Wingse scholen op onze tijdelijke expositie in de St. Mattheüskerk te Meensel, gaande van het 5de en 6de leerjaar basisonderwijs tot de eerste graad van het middelbaar onderwijs, in samenwerking met de gemeente Tielt-Winge.
Het blijft fascinerend hoe deze generatie deze geschiedenis opneemt ! 
Aan de hand van verschillende stukken uit het museum en onze uitgave van het educatieve boekje " Thuis in Tielt-Winge tijdens WOII " brachten we hoe het leven zich ontplooide op school tijdens de bezetting, het nieuwe Duitse regels binnen het dagelijkse leven, het plegen van weerstand en de gevolgen voor de gezinnen die vaak achterbleven en kleinere details die de jonge generatie de oren deed spitsen ! Aan wat moest je fiets voldoen en hoe werden er bijvoorbeeld stencils gemaakt ? Kon je in de winkel nog alles kopen ? En wat als je buur wist dat je stiekem aardappelen verkocht op de zwarte mark ? Wat als vader plotseling verdween na een arrestatie... Vele thema's kruisten de feiten die we dagdagelijks nog mogen erkennen in de wereldconflicten en deze jonge mensen hebben hierover een zeer duidelijke visie !!

Dank voor jullie aandacht en leergierigheid allemaal ! Een levend bewijs dat geschiedenis een levende entiteit is en niet alleen uit een "digitaal platform" gevormd wordt ! 

Kom alvast in het komende weekend nog langs, we zijn zaterdag en zondag nog te bezoeken op deze site, met de Erfgoeddag op 21 april aanstaande ! Het educatieve boekje met vele onuitgegeven feiten en foto's is tijdens uw bezoek evenwel verkrijgbaar.