Maak kennis met de collectie

Collectie Vandevelde

Met de authenticiteit naar een blijvende identiteit van de weerstand van het eerste uur 

Meer dan 80% van onze historische collectie die u in het gecontroleerde klimaat van de expositieruimte kan bekijken, kende zijn bewaring al vlak na de oorlog. Niet vanuit een verzamelaarsperspectief, maar uit de ziel van de getuigenis. Als een artefact, dat de waarheid spreekt. Vanaf het eerste uur. Met het tijdvak van de mobilisatie in 1939 tot 1943 als focus van de collectie, aangevuld met een visie op de bevrijdingsperiode.


Het geeft ons vandaag de unieke opportuniteit u een verhaal te brengen dat authentiek is. Het weerstandsverhaal in België kende immers een grote complexiteit in de jaren 50 van vorige eeuw door zijn clandestiene aard en versplintering door het politieke landschap, met marginalisatie tot gevolg. 
In 2016 besliste Jo Peeters, actueel conservator van deze familiale privécollectie, zijn persoonlijk engagement om te zetten in een kleine tentoonstellingsruimte, die uiteindelijk in 2019 uitbreiding en een publiek karakter kreeg.  In datzelfde jaar werd het museum zelfs toegankelijk voor kaarthouders van de Museumpas, toen als eerste oorlogsmuseum in de oostelijke regio van Vlaams-Brabant. 
Van handgemaakte oplossingen tot sabotage of overleven. Van sluikpers tot revitaillering voor ondergedoken werkweigeraars. Van clandestiene radio luisteren tot parachutages met materiaal voor de weerstandsbeweging. Van de gevolgen van verraad tot de impact van de collaboratie... Van de uitrusting van de Luchtbescherming tot een dienstwagen van Organisation Todt. De gevolgen van arrestaties met de deportatie tot gevolg...

Slechts een greep uit het verhaal wat de conservator u graag tijdens uw bezoek voorstelt.   

Nieuw vanaf 2024 !
Expositie van het archeologische project rond de Maquis van Baclain.

Het War Heritage Detection Program van ons museum faciliteerde in 2018 een archeologisch oppervlakteonderzoek op het voormalige kampement aan de rotsen van Baclain. Een project dat het leven van de bijna 40 weerstanders tot aan de bevrijding weer beschreef tot in kleine details.
Een unicum in België in een permanente tentoonstelling !  

FAQ

1. Wat kost een bezoek aan het museum ?

Volwassen                                                                     12 euro         

Kinderen van 12 tot en met 17 jaar                               8 euro
Kinderen tot en met 11 jaar                                           5 euro 
Houders van de Museumpas                                       gratis
Houders van de Lerarenkaart                                      gratis 
Kompaan van het Museum ( vanaf steunend lid )      gratis 

2. Is een rondleiding mogelijk ?

Absoluut. De rondleiding neemt ongeveer 1u30 in beslag en gebeurt steeds door de conservator. De kostprijs bedraagt 10 euro individueel of per groep tot max. 15 personen.

3. Hoe kan ik betalen aan de inkombalie ? 

Dat kan met cash geld of via gebruik van de digitale bankapplicatie ( scannen van de QR code via uw bankapp ). Betaling met de klassieke bankkaart is niet mogelijk.

4. Heb ik toegang met de rolstoel ?

Jazeker, de expositie is rolstoelvriendelijk en gelijkvloers. Graag even een seintje op voorhand zodat we u perfect kunnen begeleiden. 

5. Mag ik foto's nemen tijdens mijn bezoek ?

Foto's maken van de collectiestukken is niet toegelaten, wegens misbruik in het verleden. Voor speciale projecten of persoonlijke motivaties kan u gerust een uitzondering vragen, die we graag evalueren.

6. Zijn huisdieren toegelaten ?

Neen, enkel met uitzondering voor assistentiehonden.