MUSEUM
Home Steun het museum Organiseer uw bezoek Collecties Projecten en erfgoed Armand Lapierre Memorial (ENG) ALM War Heritage Detection Publicaties - Publications Audiovisuele documenten HBFV Contact
1940 - 1945
Huis van het Belgisch-Franse Verzet
Eind 2012 ontstond het War Heritage Detection Program naar aanleiding van het vinden van Armand Lapierre’s geschiedenis en persoonlijke stukken. Zijn verloren verhaal moest goed gearchiveerd en gepreserveerd worden. Het WHDP staat voor het detecteren en archiveren van getuigenissen, audio-visuele opnamen, documenteren en de recovery van artefacten uit de twee grote wereldconflicten. Het is een platform dat bij het openen van het museum in 2015 vast vorm kreeg en meerdere projecten werden opgenomen, om verloren stukken geschiedenis weer vorm te geven. Vanaf januari 2019 werd er van start gegaan met EMSA spiegelscanner, een ontwikkeling uit eigen huis als detectieplatform.
WAR HERITAGE DETECTION PROGRAM
De meeste artefacten uit WOI en WOII zijn vele decennia onderhevig geweest aan factoren die ontbinding bevorderen : water, zouten, abrasieve afzetting, ijzer-etende microben, bacterieën en soortgelijke organismen. Voor documenten zijn schimmels, bacterieën, UV’s  en vocht vaak de boosdoeners. Preservatie start bij het onttrekken van het item uit zijn habitat waarin het zo lang zat... De versnelde ontbinding start onmiddellijk. Jo Peeters preserveert en restaureert deze historische bronnen tot museum standaard. Het levert de zekerheid dat de komende generaties toegang zullen bewaren tot deze artefacten.
EXTRACTIE DETERMINATIE NEUTRALISATIE PRESERVATIE
GETUIGENISSEN ONDERZOEK RECORDING ARCHIVEREN
“ Bewustzijn creëren, om de gruwel van het verleden niet te herhalen “ Professioneel vastleggen van deze vitale getuigenissen is primair voor onze toekomst. Diegenen die de rechtstreekse overlevering van de feiten uit vorige oorlogsconflicten kunnen vertellen, ontvallen ons dagelijks. Via Corner 45 Filmworks leggen we hun verhaal vast op een professionele digitale manier en archiveren we deze ontmoetingen. Ze vormen vaak de basis voor verder onderzoek en verificatie.
WHDP RESEARCH
Agentschap Onroerend Erfgoed Erkenningsnummer OE/ERK/Metaaldetectorist/2019/00385
Professionele metaaldetectie binnen archeologische projecten
Funerair onderzoek - Apotropaia & grafreligie, middeleeuwen en moderne tijd
ALM War Heritage Detection