MUSEUM
Home Steun het museum Organiseer uw bezoek Collecties Projecten en erfgoed Armand Lapierre Memorial (ENG) ALM War Heritage Detection Publicaties - Publications Audiovisuele documenten HBFV Contact
1940 - 1945
Huis van het Belgisch-Franse Verzet
Samenwerking met museum UTAH BEACH, rond het project “Action Cric “  een thema in het museum rond de sabotage acties van Group Guillot tijdens de nacht van 5 juni 1944. Te Colleville-sur-Mer, ter hoogte van Cabourg : vastleggen van de exacte paats van “la cabanne de Cabourg” door de getuigenis van Mme Pineau, waar op 30 mei 1944 de sabotages werden uitgetekend uitgetekend voor “la grande coupure “ van de telefonie in de regio Bessin en La Manche. 
PROJECTEN VANUIT HET MUSEUM
Herdenken en bewaren... Vanuit het museum en het gedachtengoed van het Armand Lapierre Memoriaal proberen we vergeten mensen en hun acties weer vast te leggen in ons gedachtengoed. De zware tol van een strijd naar vrijheid, maar ook diegenen die er machteloos slachtoffer van werden door oorlogsgeweld... een topic wat heden ten dage meer dan ooit van toepassing is. We creëren “mijlpalen” en ondersteunen herdenkingsplechtigheden in België en Frankrijk op vraag van verenigingen en associaties rond het verzetswezen en civiele slachtoffers van de Eerste en Tweede Wereldoorlog.
Gedenkplaat voor de sabotage op domein La Chenevière te Port-en-Bessin tijdens de nacht van 4 juni 1944, onder leiding van Armand lapierre.
Door ons onderzoek naar de verzetsacties van “Peleton Jonckers”, kwam er naast de acties van Pieter “ Maurice” Schepers en Nicolas Poncelet ook de affectieve begraafplaats van Eva Resler aan het licht. Eva was een 13 jarig Joods meisje, dat op het XXste konvooi vanuit Kazerne Dossin op weg was naar Auschwitz op 19 april 1943, tesamen met haar ganse familie. Te Korbeek-Lo, werd ze tijdens haar ontsnappingspoging met haar broer Mircea geraakt door een kogel en bleef op de sporen achter... Ons onderzoek leidde tot de vaststelling dat haar lichaam op 21 april 1943 werd begraven in een naamloos graf, aan het kerkhof te Korbeek-Lo en dus niet op de wagon was gebleven, zoals altijd werd gedacht. Op 23 april 2017 onthulde we vanuit ons museum een gedenkplaat op de plaats waar Eva het leven verloor, langs het spoor te Korbeek-Lo. Regina Sluszny en Veerle Vanden Daelen, conservator en adjunct-algemeen directeur van Kazerne Dossin waren aanwezig en legden bloemen neer. We herdenken er nu jaarlijks ook Romain Baplu maar ook Nicolas Poncelt en Pieter Schepers, jonge weerstanders ondergedoken bij de Leuvense Partizanen. Pieter zou tijdens de kleine verzetsactie (het leggen van een houtbarricade, die de trein afremde aan de spoorwegbrug) zwaar gewond worden door Duits mitrailleurvuur en later overlijden.
Onze andere gedenktekens die we realiseerden met het WHDP.
Op 14 december 2018 huldigden we vanuit het museum en het War Heritage Detection Program het gedenkteken in van Alexis Gvosdarieff en Wil Kapoustin te Manhay (B), Belle Haie. We kozen voor het concept van een doorzichtige draadconstructie, een symbolische waarde voor het onzichtbare clandestiene leven van de twee Russische dwangarbeiders, die in de weerstand terecht kwamen te Baclain ( Refuge Thill, Commandos Wallons Zone V, sector IV ). Op 23 december 1944 kwamen ze om tijdens hun hulp aan de civiele evacuaties te Malempré en Manhay...
Op 5 juni 2019 om 19u30 huldigden we een nieuw gedenkteken in voor Etienne Bobo en François Guillot in de kapel van de Heilige Madeleine te St. Marie-du-Mont, Utah Beach. Deze 2 weerstanders, respectievelijk uit St. Lô en Morbihan, ondernamen tijdens de nacht van 5 juni 1944 een gevaarlijke tocht voor het uitvoeren van hun missie : het snijden van de Duitse telefonielijnen van de bunkerlijn Wn6 en Wn7 naar de Kommandantur van St. Marie-du-Mont. Ze legden verschillende honderden meters af in het water van de Grand Crique tot aan de kapel. Na hun sabotage rond 23u30, kropen ze langs dezelfde weg terug naar Le Grand Hard. Etienne Bobo keerde daarna naar St. Lô terug, maar werd na het oprichten van een maquis te Beaucoudray opgepakt door de SS en gefusilleerd op 15 juni 1944. François Guillot ging in de richting van Caen, waar hij Armand Lapierre ontmoette op 29 juni 1944. Armand schreef zijn verhaal op in z’n dagboek - de start van ons onderzoek in 2013.
Herdenkingssite Maquis van Baclain
Onder impuls van ons archeologisch onderzoek en onze ontdekking en analyse van briefwisseling van Albert Thill uit 1947, werd op 9 november 2019 te Baclain een nieuwe herdenkingssite ingehuldigd. Op 2 ruime informatiepanelen kan u de geschiedkundige evolutie van dit kampement volgen, het leven van de weerstanders, de sabotageacties en het ontvangen van 2 parachutages in 1944. De “ Commandos Wallons “ overleefden er bijna 2 jaren in de bossen La Falise, tussen Baclain en Langlire, onder leiding van Joseph Istace en Pol Remacle. Ook de geschiedenis van de Rus Constantin Pivovarov kwam tot leven, de producent van de artisanale “ blikbommen “ met poeder uit de .50 munitie van de neergestortte B-17 “Daffy’s Tavern”  op 29 januari 1944. Zij waren verantwoordelijk voor de destructie van de brug te Gouvy, de wateropslag en de brug te Trois-Ponts. In samenwerking met de gemeente Gouvy kwam deze mooie plek tot stand, waar ook kan gezeten worden.
Projecten en erfgoed